Rezultati lokalnih izbora 2016.godine

Centralna izborna komisija BiH je dana 1.11.2016.godine donijela Odluku o potvrđivanju i objavljivanju rezultata Lokalnih izbora 2016. godine, koja je stupila na snagu danom donošenja. Nakon potvrđivanja rezultata, sasvim je jasno da je Savez za bolju budućnost – Fahrudin Radončić na Lokalnim izborima 2016.godine osvojio samo jedan mandat u Općinskom vijeću Kalesija, a zajednički kandidat za načelnika SDA/SBB je po broju glasova bio treći.

Općinski odbor Kalesija je na svojoj sjednici analizirao rezultate izbora, gdje su uzete u obzir sve okolnosti i specifičnosti oko proteklih izbora, nakon čega je i usvojen izvještaj Općinskog izbornog štaba. Ono što je bio zaključak odbora jeste da rezultati nisu na nivou očekivanih, s obzirom da je SBB u Kalesiji 2012.godine imao dva vijećnika, i očekivao se blagi porast broja glasova te ponovno osvajanje dva mandata u Općinskom vijeću Kalesija.

Ovim putem se želimo zahvaliti svim građanima općine Kalesija i našoj dijaspori, koji su svoj glas dali SBB-u i našim kandidatima za Općinsko vijeće, kao i zajedničkom kandidatu za načelnika. Nažalost, rezultati nisu na nivou očekivanog, međutim ono što vrijedi istaći nakon svega jeste činjenica da je SBB u Kalesiji izašao sa veoma mladom i obrazovanom ekipom koja ima veliki potencijal za budućnost, te da su svi glasovi dobijeni na pošten i čestit način, bez izbornog inženjeringa i malverzacija kojima se na žalost služe određeni politički subjekti i pojedinci.

Ovakav rezultat nije obeshrabrujući već samo motiv više da se do narednih izbora poštenih radom i trudom dođe do boljih rezultata, a sve s ciljem rada i djelovanja kao boljoj budućnost svih građana naše Općine.

Općinski odbor Kalesija

1

svi2