Saopštenje SBB-a nakon poništenog konkursa

Posljednji konkurs za prijem uposlenika u osnovne i srednje škole Tuzlanskog kantona koji je poništen 15.8.2017. donio je nove neugodnosti aplikantima zbog čega iskreno žalimo jer veliki broj kandidata željno iščekuje rezultate kako bi popustila briga za prehranjivanje porodica.
 

 Od ministarstva očekujemo da procedure smanji u zakonom dozvoljenoj mjeri, a da niko ne bude oštećen i po mogućnosti, da nastavno osoblje bude na radnim mjestima u prvoj polovini septembra.Posljednji konkurs za prijem uposlenika u osnovne i srednje škole Tuzlanskog kantona koji je poništen 15.8.2017. donio je nove neugodnosti aplikantima zbog čega iskreno žalimo jer veliki broj kandidata željno iščekuje rezultate kako bi popustila briga za prehranjivanje porodica. Od ministarstva očekujemo da procedure smanji u zakonom dozvoljenoj mjeri, a da niko ne bude oštećen i po mogućnosti, da nastavno osoblje bude na radnim mjestima u prvoj polovini septembra.
 
Međutim, neki se naslađuju problemima u zajednici i pokušavaju to politički zloupotrijebiti. Savjet za obrazovanje KO SDP Tuzlanskog kantona u kojem sjede uglavnom bivši „nestranački“ direktori osnovnih i srednjih škola je posljednji koji ima pravo prigovoriti Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlansko kantona, a posebno ministru Zlatanu Muratoviću. Ne bismo se ni oglašavali da je u pitanju samo prigovor, ali iznošenje neistina je ono na što ne smijemo ostati nijemi.
 
Prvo, ministarstvo je pokrenulo proceduru u skladu sa zakonom kako bi nastava počela na vrijeme. Za problem koji se pojavio za pripadnicima boračke populacije krivo je više strana, a ne samo ministarstvo. Prilikom potpisivanja kolektivnog ugovora, jedna strana je Sindikat obrazovanja, a uključeni su bili i pripadnici boračkih udruženja, a osnovni problem na konkursu je nastao zbog neusklađenosti kolektivnog ugovora sa ostalim aktima. Svi su se složili sa ugovorom, a kada je ministar radio u skladu sa tim aktima nastao je problem. Brojni su pritisci bili na ministarstvo i ministra da se prekrši zakon ili doneseni akti, ali to nije urodilo plodom, pa je Vlada Zaključkom obavezala Ministarstvo da poništi konkurs.
 
Dakle, gospodo iz Savjeta SDP, nije ministarstvo tražilo poništenje konkursa nego je to Vlada tražila od Ministarstva. Osim toga, svi se dobro sjećamo vremena kada je SDP vodio ministarstvo, konkurs je trajao cijelo polugodište i vjerovatno, vođeni tadašnjom logikom zloupotreba, mislite da i drugi razmišljaju na isti način i da će kršiti prava radnika. SBB, pa tako ni ministar Muratović, ne želi na muci onih koji svake godine konkurišu u škole i provode mučna ljeta ubirati poene ili te ljude držati taocima kako su to neke ranije politike radile.
 
To smo pokazali i prošle godine kada je, na naše insistiranje, neuobičajeno veliki broj pozicija raspisan na neodređeno radno vrijeme kako bi konačno oni koji su godinama u konkursnim procedurama pronašli stalne radne pozicije, a ministarstvo se pobrinulo da u pravilnicima više nema odredbi koji osiguravaju „ekskluzivu“ u prijemu uposlenika.
 
Savez za bolju budućnost zajedno sa ministrom Muratovićem, zbog dugogodišnjih problema prilikom sprovođenja konkursne procedure priprema ozbiljnu reviziju Pravilnika o zapošljavanju, što smo započeli izbacivanjem diskriminatornih odredbi koje smo zatekli na početku mandata.
 
Savjet za obrazovanje KO SBB BIH TK