SBB Kalesija: Voda nije komercijalni proizvod već naslijeđe koje se mora čuvati

Generalna skupština Ujedinjenih naroda je u decembru 1992. godine usvojila rezoluciju, kojom je 22. mart proglašen za svjetski dan voda. Ujedinjeni narodi ovom rezolucijom podsjećaju na važnost zaštite vode, jer se već tada osjetio nedostatak vode za piće u mnogim zemljama svijeta. Rezerve pitke vode nisu neiscrpne a predpostavlja se da oko milijardu ljudi u svijetu nema pristup sigurnoj pitkoj vodi.

Iz Saveza za bolju budućnost BiH Kalesija napominju da su vode oduvijek bile bogatstvo ovih krajeva i da živimo u okruženju potoka, rijeka, jezera te brojnih izvora pitke vode prema kojima se neodnosimo onako kako to oni zaslužuju. Svi ovi vodni resursi ponekad su ugroženi raznim tečnim i čvrstim otpadnim materijama koje nesavjesni pojedinci odlažu na obalama vodotokova ili čak u neposrednoj blizini izvora pitke vode. Voda nije komercijalni proizvod već naslijeđe koje se mora čuvati i dugoročno štititi njen kvalitet, te racionalno upotrebljavati raspoložive količine ove dragocjene tečnosti koja je od općeg interesa za čovječanstvo.

I pored brojnih izvora pitke vode u Bosnu i Hercegovinu je u prva dva mjeseca ove godine iz susjednih zemalja uvezeno raznih vrsta voda u količini od 4300 tona u vrijednosti od dva i po miliona KM. Neke od uvezenih voda su slabijeg kvaliteta, odnosno slabijih fizičko – hemijskih svojstava od naših pitkih voda. 

Na ovaj dan kada se obilježava Svjetski dan voda, SBB Kalesija poziva sve građane Kalesije da piju domaću kvalitetnu vodu, te da svi zajedno čuvamo ovo opće dobro  i da uživamo u blagodatima koje nam pružaju vode.

Savez za bolju budućnost BiH Kalesija, 22.03.2018.