SBB Kalesija: Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze

SVJETSKI DAN TUBERKULOZE 24. MART

Svjetski dan tuberkuloze obilježava se 24. marta, na dan kad je 1882. godine Robert Koch objavio da je otkrio uzročnika tuberkuloze. Njemu u čast ta bakterija (Mycobacterium tuberculosisi) nazvana je Kochov bacil. Tuberkuloza je kroz stoljeća bila na prvom mjestu liste zaraznih bolesti u svijetu. Pisani tragovi o njoj postoje u svim poznatim civilizacijama. U mjestu Alit-Yam, na izraelskoj obali Sredozemnog mora, pronađene su kosti majke i djeteta stare 9000 godina, na kojima su otkriveni konzervirani ostaci stanica bakterije, uzročnika tuberkuloze.

Iako se javlja u dalekoj prošlosti, nažalost nije samo bolest prošlosti. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u 2014. godini u svijetu je od tuberkuloze oboljelo 9,6 milijuna ljudi, a umrlo 1,5 milijun. Procjenjuje se da su se razboljeli milioni djece, a 140 000 umrlo. Tuberkuloza je vodeći ubica HIV – pozitivnih osoba. Tuberkuloza ne poznaje granice među državama i ima je u svim dijelovima svijeta. U 2014. godini najveći broj novih slučajeva tuberkuloze zabilježen je u jugoistočnoj Aziji i zapadnom Pacifiku (58% svih TB u svijetu). Pretpostavlja se da je danas uzročnikom tuberkuloze zaražen svaki treći čovjek u svijetu, a svaka neliječena osoba oboljela od tuberkuloze zarazi 10 do 15 ljudi u svojoj okolini.

Tuberkuloza se prenosi kapljicama koje oboljela osoba oslobađa u okolinu kašljanjem, kihanjem, govorom ili pjevanjem. Sitne kapljice brzo se suše, a najmanje mogu ostati u zraku i po nekoliko sati. Zaraziti se može osoba koja je u bliskom i dugotrajnom kontaktu s oboljelom osobom, udisanjem zraka u kojem lebde uzročnici tuberkuloze. Zarazni su samo bolesnici koji boluju od plućne tuberkuloze i tuberkuloze grkljana. Ostali klinički oblici tuberkuloze, primjerice bubrega, kosti, kože i dr., nisu zarazni osim u iznimnim slučajevima.

Bosna i Hercegovina spada u države srednje opterećene tuberkulozom, ali unatoč trendu opadanja tuberkuloza je još uvijek među vodećim zaraznim bolestima. U 2016. godini Tuzlanski kanton prednjačio po broju oboljelih u odnosu na druge kantone u FBiH. Stopa pojavnosti tuberkuloze u TK je bila najveća u Živinicama, a slijedili su Gradačac, Tuzla, Banovići i Doboj Istok. Srećom na području opštine Kalesija nije bilo zabilježenih slučajeva tuberkuloze, ali radi prevencije i sprečavanja većeg problema iz SBB-a apeluju da građani zatraže pomoć ljekara ukoliko primjete da imaju neki od mogućih simptoma tuberkuloze, a neki od njih su: blagi kašalj i pomalo povišena tjelesna temperatura, umor, gubitak težine, krv u iskašljaju, noćno znojenje i sl. Jer bolje je spriječiti nego liječiti.

Savez za bolju budućnost BiH Kalesija, 24.03.2018.