100.000 KM za MSŠ Kalesija od strane Vlade FBiH

Lijepa vijest ovih dana došla je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma na čelu sa ministricom Editom Đapo (SBB – Savez za bolju budućnost BiH), a radi se od 100.000 KM koja će biti dodijeljena Mješovitoj srednoj školi Kalesija od strane Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Naime, uz podršku ministara Vlade FBiH, a posebno ministrice Đapo, Vlada FBiH je u operativni plan za ovu godinu uvrstila i projekte Mješovite srednje škole Kalesija koji se odnose na sanaciju mokrih čvorova te objekta školske radionice sa kotlovnicom (projekat energetske efikasnosti), a sredstva u iznosu od 100.000 KM će biti na raspolaganju putem budžeta općine Kalesija.

Projekat energetske efikasnosti podrazumijeva rekonstrukciju krova, postavljanje termizolacije, zamjenu postojeće stolarije, rekonstrukciju postojećeg sistema grijanja i stavljanje u funkciju solarnog sistema, zbog čega se očekuje ušteda u finansijskom smislu kao i udobnosi za sve koji učestvuju u nastavnom procesu. Obzirom da su za realizaciju svih mjera u projektu potrebna značajna sredstava, tačnije 330.000 KM, ova sredstva Federalne vlade će biti iskorištena za priroritetne radove.

Nužnost sanacije krova pokazala je i 2016. godina kada je kiša prodrla u radionicu i nekoliko učionica škole

Vrijedi istaći da je ovaj projekat upućen i prema Vladi Tuzlanskog kantona, međutim od 1.952.000 KM koliko je planirano za investicije u osnovnim, srednjim školama i javnim ustanovama u oblasti obrazovanja, projekat energetske efikasnosti Mješovite srednje škole nije dobio podršku na sjednici Vlade TK.