Gdje ide novac od naknada Turističkoj zajednici?

Vijećnik Saveza za bolju budućnost BiH (SBB) Armin Hodžić na današnjoj sjednici Općinskog vijeća Kalesija postavio je pitanje zbog čega još uvijek nije osnovana turistička zajednica općine Kalesija i da li su poduzeti neke aktivnosti oko osnivanja iste.

Naime, članom 5. Zakona o turističkim zajednicama objavljenog 29.09.2015. godine u Službenim novinama TK, broj 11/15, propisano je da se turistička zajednica može osnovati kao turistička zajednica općine/grada. Odluku o osnivanju turističke zajednice općine donosi općinsko vijeće na osnovu prethodne saglasnosti Ministarstva, a zahtjev za davanje saglasnosti za osnivanje turističke zajednice općine Ministarstvu podnosi općinski načelnik.
Svrha osnivanja turističkih zajednica jeste razvoja, unapređenje i promocija turizma na području lokalnih zajednica kao i Tuzlanskog kantona u cjelini, i privrednih interesa pravnih i fizičkih lica koja pružaju ugostiteljske i druge turističke usluge ili obavljaju drugu djelatnost neposredno povezanu s turizmom.
Po zvaničnim podacima, iznos obaveza po osnovu članskih doprinosa i boravišnih taksi koje su fizička i pravna lica sa područja naše Općine dužna uplatiti na račun Turističke zajednice Tuzlanskog kantona jeste 40.000 – 50.000 KM godišnje, a prihodi se raspoređuju na način da 70% prihoda pripada turističkoj zajednici Općine, a 30% Turističkoj zajednici Kantona. Ukoliko nije osnovana turistička zajednica na nivou općine, sredstva prikupljena po osnovu članskog doprinosa predstavljaju prihod Turističke zajednice Kantona.
Prostom računicom dođe se do podatka da Kalesija godišnje izgubi između 28.000 i 35.000 KM, odnosno da smo u zadnje dvije godine od dana stupanja na snagu Zakona o turističkim zajednicama zbog neažurnosti izgubili nekih 50.000 – 70.000 KM koje su mogle biti iskorištene za rad same turističke zajednice općine i za promociju lokalnog turizma.